In het hart van de oude haven in de Estse hoofdstad Tallinn is binnenkort een vernuftig staaltje ‘Dutch Design’ te zien.

De ‘New Balance 100’ is een beweegbare voetgangersbrug, maar niet zomaar eentje. Het bouwwerk combineert innovatieve technische oplossingen met een strakke vormgeving.

Het ontwerp komt mede uit de koker van stedenbouwkundige Robbert Jan van der Veen en zijn Rotterdamse bedrijf plein06. Aan Duitslandnieuws.nl vertelt Van der Veen hoe hij in Estland terechtkwam.

Eigenlijk is de Randstad het terrein waar Van der Veen de meeste klussen uitvoert om uitdagingen op te lossen in een complexe stedelijke omgeving. Hij maakte onder meer furore met het concept ‘de gelukkige stad’.

Maar sinds een aantal jaar is hij ook actief in de Baltische landen. Dat heeft te maken met de conferentie in Finland waar hij voor werd uitgenodigd, vertelt hij. “Daar ontmoette ik Margot Roose, regional business developer van de Nederlandse ambassade van de Baltische landen. En zij heeft ons geïnspireerd om mee te doen aan uitschrijvingen in de Balten.”

Het advies was om in te schrijven op projecten die met water te maken hebben. “Daar hebben Nederlanders ervaring mee, dus daar hebben we extra kans.” Wat vervolgens extra hielp, was dat het Nederlandse bureau Witteveen + Bos een afdeling heeft in Letland, vertelt Van der Veen. “Om zo’n betrouwbare partner naast je te hebben, is veel waard. Zij spreken de taal en kennen de cultuur. Dat geeft je extra houvast.”

De directeur van plein06 heeft gemerkt hoe belangrijk het is om een sterke coalitie van netwerkpartners te bouwen, wanneer je de stap naar het buitenland zet. “We hebben inmiddels wel geleerd dat je heel dicht bij je eigen kennis en kunde moet blijven. Voor de andere zaken schakelen we partners in.”

Beweegbare voetgangersbrug

Estland wilde graag een beweegbare voetgangersbrug hebben, een nieuw fenomeen in het noordelijkste land van de Balten. “Zij hebben daar nog geen expertise in, dus daar konden wij als Nederlanders wel iets mee.”

Van Witteveen + Bos en de ambassade had Van der Veen begrepen dat de Esten erg houden van een vooruitstrevend en modern ontwerp. “Je ziet in Tallinn de wil om te innoveren, men is ook erg sterk in hightech en ICT. Dat gaf ons al vrij snel het gevoel van dat we een nieuw symbool konden neerzetten.”

Het Nederlandse ontwerp kwam als winnaar uit de bus. “De brug maakt een vloeiende, golvende beweging over de oevers wanneer het opent en dichtgaat”, aldus de projectbeschrijving op de website van plein06. “Deze gewichten bewegen naar beneden wanneer de brug langzaam opent, waardoor het krachtmoment verkleint. Door deze techniek is de brug in staat zichzelf contant in balans te houden.”

De brug moet eind dit jaar worden opgeleverd. “Het is een perfect symbool om het 100 jarig jubileum te vieren”, aldus plein06. Want Estland is sinds 1918 een zelfstandige staat, net als Litouwen en Letland.

Baltische landen hebben prettig optimisme

Het ontwerpen voor een nieuwe omgeving is erg inspirerend, merkte Van der Veen. “In Nederland weet je meer en daardoor durf je misschien minder. Alle voorkennis kan beklemmend werken.” In de Balten ben je in een nieuwe context, en dat zorgt voor meer creativiteit, vertelt hij. “We hebben daardoor een wat grootser gebaar kunnen neerzetten. En het smaakte naar meer, we hebben ook meegedaan om een project in Litouwen.”

Bij de projecten in de Balten proeft Van der Veen een prettig optimisme. “Onze opdrachtgever in Estland, de Port of Tallinn, was bijvoorbeeld heel energiek en progressief. Men durft wel iets.” De omgang verliep heel soepel en hartelijk. “We konden daardoor heel direct communiceren zodat we elkaar goed begrepen. Men is erg modern en ondernemend.”

Vooral de digitale overheid in Estland met een digitaal paspoort en ID is inspirerend, zegt hij. “Ik moest dat ook aanvragen en daardoor kon ik gewoon vanuit Nederland officiële documenten tekenen. Daarin zijn ze een stuk verder dan Nederland.”

Ook in Litouwen merkt hij de voorliefde voor innovatie en techniek. “Kaunas maakt zich op voor ‘de culturele hoofdstad’ van Europa in 2022. Daarbij zie ik veel projecten die draaien om natuur en innovatie.”

Die positieve houding zorgt ervoor dat hij ook kansen ziet in de Balten voor andere Nederlandse ondernemers. “Zeker als je wat te bieden hebt rond smart cities en ICT, of expertise hebt in civiele techniek en water, dan vind je er snel een luisterend oor.”

LEES OOK OP DUITSLANDNIEUWS.nl: